fbpx
brooke-cagle-z1B9f48F5dc-unsplash

איך לחשוב על רעיונות חדשים בקלות ובפחות מאמץ

הרבה פעמים אנחנו מנסים לחשוב על רעיונות חדשים, בין אם זה לפרויקטים בעבודה או בעסק, החלטות חשובות שאנחנו רוצים לקבל בנוגע לעתיד שלנו, פעילות או מפגש שאנחנו רוצים להעביר או ליזום, או בעיות ואתגרים בחיים שלנו שאנחנו רוצים לפתור… 
 
העניין הוא, שלחשוב על רעיונות חדשים זה לא תמיד דבר קל, והרבה פעמים אנחנו יכולים למצוא את עצמנו מותשים בניסיון לעשות את זה, וגם זה מבלי שהצלחנו לחשוב על יותר מדי רעיונות חדשים – כלומר גם שחקנו את עצמנו מבחינת אנרגיה, וגם לא קיבלנו את מה שרצינו… 
 
הבעיה היא לא שאין לנו את היכולת לחשוב על רעיונות חדשים או למצוא את התשובות שאנחנו מחפשים, אלא שאנחנו מנסים לעשות את זה בדרך הלא נכונה – 
 

הטעות שמונעת מאיתנו לחשוב על רעיונות חדשים 

בדרך כלל שאנחנו מנסים לחשוב על רעיונות חדשים, אנחנו נוטים לשבת על זה הרבה זמן ברצף, ולא לרדת מזה עד שאנחנו מצליחים למצוא רעיון שמספק אותנו. 
 
הבעיה היא, שבגלל שאנחנו יושבים על זה הרבה פעמים נון-סטופ ומשקיעים כל כך הרבה מאמץ ואנרגיה בלי לנוח מספיק בין לבין – בשלב מסוים אנחנו מתעייפים, וכבר נהיה לנו קשה יותר לחשוב בצלילות, מה שהופך את זה אפילו ליותר קשה לחשוב על רעיונות חדשים בזמן הזה… 
 
במילים אחרות, הסיבה שזה קורה לנו בדרך כלל היא שלתת-המודע אין זמן לעכל את המחשבות שלנו – לכן, אנחנו רוצים להקדיש גם זמן למנוחה, אבל כזאת שתאפשר למחשבות לרוץ. (כלומר טלוויזיה / טלפון / מחשב זאת מנוחה קצת פחות טובה במקרה הזה) 
 
למשל, אפשר לצאת להליכה, לקום מהכיסא ולהתאוורר קצת, או אפילו לשכב במיטה או בספה (אם אפשר באותו רגע) – העיקר שזה יאפשר למוח שלנו להתנתק מהצורך לחשוב או להתרכז במשהו באופן מודע… 
 

הסוד מאחורי הקלעים של המוח שלנו 

האמת היא, שיש סיבה שזה עובד ככה – אחרי הכל, זה לא במקרה שהרבה מהרעיונות והתשובות שאנחנו מחפשים עולות דווקא בזמנים שאנחנו פחות מצפים להם, כמו במקלחת או לפני השינה… 
 
כדי להבין איך התהליך הזה עובד, אנחנו רוצים להבין קודם כמה דברים בנוגע למודע והתת-מודע שלנו: 
 
המודע, או המוח החושב, יכול לקלוט כמות מוגבלת של מידע – כלומר הוא קולט רק חלק(!) מהמידע שהחושים שלנו קולטים. בדיוק בגלל זה, גם הגישה שלו למידע היא מאוד מוגבלת, והוא יכול מכיל רק את המידע שאנחנו חושבים עליו ומרוכזים בו באותו רגע. 
 
התת-מודע, לעומת זאת, קולט הרבה יותר מידע בו זמנית דרך החושים שלנו, כולל את זה שאנחנו לא מצליחים להתרכז בו באופן במודע (למשל, אנחנו לא שמים לב לנשימות שלנו, לדם שזורם לנו ברגל, לרעש של המזגן / מחשב, ועוד). בנוסף, התת-מודע אוגר מידע, ויש לו גישה לעוד הרבה מידע כמו זיכרונות, אירועים, ודברים שחווינו, ראינו או שמענו בעבר… 

התת-מודע – מאגר מידע עצום שעוזר לחשוב על רעיונות חדשים

אז איך זה קשור ללחשוב על רעיונות חדשים? 
 
העניין הוא, שברגע שאנחנו מקדישים זמן ומאמץ באופן מודע כדי לחשוב על רעיון לפרויקט חדש, לפוסט בבלוג, לעבודת גמר או לא משנה מה – המודע שולח בקשה לתת-מודע, כדי שיחפש רעיונות אפשריים בתוך כל המידע שיש לו גישה אליו, וישלח את התשובות שהוא מוצא בחזרה למודע. 
 
העניין הוא, שכל עוד המודע ממשיך להתאמץ, התת מודע לא באמת יכול לשלוח לו את התשובות. בדיוק בגלל זה, במצבים שבהם המודע מפסיק להתעסק בזה, נגיד כשאנחנו במקלחת, יוצאים להליכה, או לפני השינה – התת מודע מציף למודע את הרעיונות שהוא חשב עליהם בזמן הזה, מה שלא מתאפשר כל עוד המודע שלנו עסוק בלחשוב… 
 
כלומר, רק ברגע שהמודע מתפנה – התת-מודע יכול לשלוח לו את התשובות שהוא מצא. וזאת הסיבה שחשוב כל כך לאפשר לעצמנו את ההפסקות האלה. 
 

איך לנצל את התת-מודע לטובתנו במינימום מאמץ 

אם נסכם בגדול את מה שדיברנו עד עכשיו: 
המודע – נותן משימות לתת מודע (לחשוב על רעיונות / פתרונות וכו'). 
התת מודע – מעבד את המידע שיש לו גישה אליו כדי למצוא תשובות אפשריות, ולאחר מכן מגיש אותם למודע ברגע שהוא מתפנה. 
 
לכן, דרך טובה להשתמש במידע הזה היא לנצל את המודע כדי לשאול את השאלות הנכונות, ולהשתמש בו כדי להגדיר את כיוון החשיבה – 
 
נכון, זה בסדר גם לנסות לחשוב על רעיונות חדשים גם באופן מודע, ויכול להיות שאפילו נצליח למצוא רעיונות טובים באופן מודע – ועדיין, אנחנו רוצים לדעת מתי לעצור, ולא לתת למודע שלנו להתאמץ יותר מדי בחשיבה, גם כי זה יגרום לנו להתעייף, וגם כי יהיה לנו מאוד קשה לחשוב על רעיונות טובים במצב כזה. 
 
מעבר לזה, סביר להניח שבעזרת התת-מודע נוכל למצוא רעיונות נוספים ואפילו טובים יותר, וזה מאפשר לנו לגייס לטובתנו עוד כוח חשיבה נוסף שיפעל בזמן שאנחנו נחים, מתקלחים, הולכים או ישנים 🙂 
 
אז כמו שאמרתי, הסיבה שהרבה פעמים אנחנו חושבים על רעיונות חדשים בזמן שאנחנו במקלחת, לפני השינה, הולכים מסביב לשכונה, או אפילו סתם שוכבים בספה, היא לא מזל או צירוף מקרים – וברגע שאנחנו מנצלים את העובדה הזאת לטובתנו, אנחנו יכולים לחשוב על רעיונות חדשים הרבה יותר בקלות עם פחות מאמץ… 

תשתפו אותי ב..

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

המשך קריאה

אולי יעניין אותך גם...

תשתפו אותי ב..