fbpx
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
brooke-cagle-Wek6o6uu3GU-unsplash

איך לקבל החלטות – 4 צעדים פשוטים שיעזרו לך להחליט נכון [ומהר יותר]

אחד האתגרים הכי גדולים שלנו, במיוחד בתור חיילים משוחררים – זה לדעת איך לקבל החלטות: איפה לעבוד, מה כדאי ללמוד, על מה להוציא את המענק, ועוד…

אנחנו מתמודדים עם כל כך הרבה החלטות, במיוחד בשלב הזה של החיים – והצורך לקבל החלטות נכונות ומהירות רק הולך וגדל… לכן, אני כותב את המאמר הזה בתקווה שהוא יעזור גם לך לקבל החלטות טובות יותר:

איך לקבל החלטות בצורה נכונה

עכשיו, אין ספק שמדובר בנושא מאוד מורכב, שהמאמר הזה לא יכול לכסות את כולו – גם כי אני ממשיך ללמוד אותו ולהשתפר בו בעצמי, וגם כי זה תלוי בכל כך הרבה משתנים כמו סביבה, סיטואציה, רצונות, ועוד המון גורמים…

מה שכן, במאמר הזה החלטתי להגיש לך 4 צעדים פשוטים שיעזרו לך לקבל החלטות בצורה נכונה [ומהירה יותר]:

1. להגדיר חזון

אם אני נכנס לרכב, אבל לא החלטתי לאן אני רוצה לנסוע – איך אני אוכל להחליט באיזה כביש לנסוע? איך אני אוכל להחליט מתי לפנות?

להרבה אנשים אין מושג מה החזון שלהם או מה מניע אותם, מה שמקשה עליהם לקבל החלטות בכל מיני תחומים בחיים שלהם…
אבל ברגע שאתה יודע מה החזון שלך, ולאן אתה רוצה להגיע – אתה יכול לשאול את עצמך בנוגע לכל החלטה: "האם זה מקדם אותי לחזון שלי, או מרחיק אותי ממנו?"

אם כן – לך על זה! אם לא – רד מזה.. ואם זה לא מקדם ולא מרחיק אותך – זה כנראה לא כזה משנה, ולרוב לא שווה להתעכב על זה 🙂

כלומר, הצעד הראשון שיעזור לך לדעת איך לקבל החלטות – זה להגדיר לעצמך חזון: מה אני רוצה לעשות בחיים? איפה אני רוצה להיות בעוד 5 שנים מהיום? איזו השפעה אני רוצה לעשות בעולם? שווה לשאול את השאלות האלו, יחד עם שאלות נוספות שיעזרו לך להבין איך אתה רוצה לחיות, ולאן אתה רוצה להגיע…

2. להגדיר את הקריטריונים

אחרי שהגדרת חזון, ואתה מבין פחות או יותר לאן אתה הולך – אתה רוצה להגדיר את הקריטריונים שחשובים לך בהחלטה: מה אתה רוצה שיהיה? ממה אתה רוצה להימנע?

כמו שאמרתי קודם, יש כל כך הרבה משתנים בקבלת החלטות, ולפעמים זה יכול לקחת נצח לנסות לבחון את כולם – לכן, אתה רוצה להגדיר לעצמך את הקריטריונים החשובים שיהיו [או לא יהיו] בהחלטה, ולפי זה יהיה לך הרבה יותר קל להחליט…

למשל, אם אני רוצה למצוא עבודה, אני יכול להגדיר לעצמי קריטריונים בצורה הבאה:
1. מיקום – תל אביב
2. תחום – חינוך / הדרכה
3. 75%-100% משרה
4. עם ילדים מגיל 13 ומעלה

אתה רוצה להגדיר כל קריטריון שחשוב לך בהחלטה הזאת – זה מאוד משמעותי לצעדים הבאים, ובלי זה יהיה קשה לדעת איך לקבל החלטות בצורה נכונה… אחרי זה תוכל לעבור לצעד הבא:

3. סינון ראשוני

לא משנה כמה נלמד איך לקבל החלטות – זה יהיה מאוד קשה וייקח זמן אם אנחנו בוחנים בקפידה את כל אופציה אפשרית…
אז אחרי שהגדרנו את הקריטריונים, הגיע הזמן לסנן את האפשרויות שלא עומדות בהן – המטרה היא להישאר עם מספיק אפשרויות בחירה, אבל לא יותר מדי שיעמיסו עליך…

איך לקבל החלטות

אחרי שעשית סינון ראשוני, בהנחה שהתייחסת לכל הקריטריונים שחשובים לך – אתה אמור להישאר רק עם אפשרויות שבאמת יכולות להתאים לך, ולכן אין טעם להשקיע עוד זמן בלחפש או לבחון אפשרויות נוספות:

נכון, זה אולי הגיוני לחשוב שאם תחפש מספיק אולי תמצא אפשרויות משתלמות יותר – העניין הוא, שאם האפשרויות שכבר מצאת עומדות בקריטריונים שהגדרת – במה בדיוק האפשרויות החדשות יהיו טובות יותר? ואם הם יהיו טובות יותר במאפיינים אחרים שלא הגדרת – כנראה שהם לא כאלה חשובים לך, אז זה לא באמת משנה…

4. ללכת עם הלב

כמו שאמרתי, בשלב הזה נשארת רק עם אפשרויות שבאמת מתאימות לך, מבלי לפספס שום קריטריון שחשוב לך – כלומר, מבחינת לוגית, ההחלטה ביניהם כבר לא כל כך משנה:

הרי כל האפשרויות עומדות בכל התנאים שחשובים לך, וההבדלים ביניהם נובעים בעיקר מקריטריונים שלא ממש משנים לך [בהנחה שביצעת את השלב השני בצורה נכונה] – אז בתכלס כל אפשרות שתבחר תעמוד בכל התנאים שחשובים לך…

בדיוק בגלל זה, עכשיו אתה יכול להרשות להיגיון לנוח, ופשוט ללכת על הבחירה שאתה הכי מתחבר אליה מבחינה רגשית: לא צריך להיות לזה סיבה – הרי בחנת כבר את כל הדברים שמשנים לך בשלבים הקודמים, נכון?

אז למרות שהמשפט הזה אולי קצת נדוש – עכשיו, אחרי שנעזרת גם במוח – אתה באמת יכול לשחרר וללכת עם הלב 🙂

לא תמיד נקבל החלטות נכונות

לא משנה כמה נלמד איך לקבל החלטות, או כמה נחשוב על כל החלטה שאנחנו צריכים לקבל – אי אפשר לקבל החלטות נכונות כל הזמן:

אם נחשוב על זה רגע, היכולת לקבל החלטות נכונות מורכבת מ-2 דברים:
1. למידה של עקרונות מנחים ושיטות [כמו במאמר הזה]
2. ניסיון שצברנו בעקבות החלטות שגויות

בסופו של דבר, הדרך להחלטה נכונה כנראה תהיה מלווה לפחות בכמה החלטות שגויות – ובמקום להתאכזב או לנסות להימנע מזה, עדיף ללמוד מההחלטות האלה ולהפיק מהם את המקסימום 🙂

תשתפו אותי ב..

2 Responses

    1. היי תודה על התגובה,
      אם יש משהו ספציפי שתרצה בו עזרה מוזמן להגיב כאן או לכתוב לנו במייל ([email protected]) או ברשתות החברתיות.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

המשך קריאה

אולי יעניין אותך גם...

קיצור הדרך שלך להצלחה

קיצור הדרך שלך להצלחה

איך לקצר את הדרך שלך להצלחה? השיטה שתגלה היום תחסוך לך זמן, מאמץ וטעויות מיותרות בדרך להצלחה שאתה רוצה:

תשתפו אותי ב..