כולנו מבינים שכדי להגיע לאן שאנחנו רוצים, חשוב לשמור על מוטיבציה גבוהה לאורך זמן – אבל בניגוד למה שרובנו חושבים, הכוונה במוטיבציה היא לא להרגשה של ה"וואסח" וההיי, שאנחנו באטרף להתקדם ולהשיג את המטרות שלנו – אלא למוטיבציה פנימית עמוקה, שאולי לא תמיד מתבטאת באנרגיות גבוהות והתלהבות, אבל בסופו של דבר עוזרת לנו להמשיך להתקדם בכיוון הנכון.
כבר דיברתי באחד המאמרים הקודמים על 2 המוטיבציות שמניעות אותנו בחיים, ועל זה שהם מניעות אותנו בכל פעולה שאנחנו עושים (או לא עושים), ולכן אחת הדרכים הכי טובות להניע את עצמנו להגיע למטרה מסוימת, היא לייצר אצלנו מוטיבציה לעשות את זה.
הרעיון הוא שברגע שיש לנו מוטיבציה לעשות משהו, אנחנו לא צריכים להתאמץ או "להילחם עם עצמנו" כדי לעשות אותו, ואנחנו עושים את זה מתוך רצון.
זאת אחת הסיבות שאנחנו (יאללה) מאמינים בלחיות את החלום ולעשות את מה שאוהבים, כי יהיה לנו הרבה יותר קל (וכיף) לעשות את זה גם כשיש קשיים בדרך, וככה נוכל להגשים ולממש את עצמנו ולהיות מסופקים באמת…
עד כאן הכל טוב ויפה, לפחות כל עוד אנחנו מצליחים לשמור על מוטיבציה גבוהה לאורך זמן – ופה בדרך כלל מתחילה הבעיה…
למה קשה לנו לשמור על מוטיבציה גבוהה לאורך זמן
בדרך כלל, כשאנחנו מתחילים משהו חדש (או רוצים להתחיל משהו חדש), יש לנו הרבה מוטיבציה לעשות את זה, אבל אחרי כמה זמן שאנחנו לומדים או עוסקים בזה, אנחנו מתקשים לשמור על מוטיבציה גבוהה לאורך זמן, ובסופו של דבר אנחנו מאבדים את החשק לעשות את זה…
לפעמים זה קורה בגלל שאנחנו מאבדים את ההתלהבות שהייתה לנו בהתחלה, שזה די טבעי כי התלהבות באה והולכת – אבל אני מדבר על זה שאנחנו מאבדים את המוטיבציה הפנימית, וכבר לא בטוחים למה אנחנו עושים את מה שאנחנו עושים, מה שגורם לנו לאבד את החשק להמשיך לפעול ולהתקדם למטרה שלנו…
אחת הסיבות שזה קורה, היא אנחנו מצפים למשהו מסוים כשאנחנו מתחילים משהו, אבל אנחנו מבינים שזה לא כמו שחשבנו:
למשל, אם אני מתחיל ללמוד שיווק – בראש יש לי ציפייה מסוימת בנוגע למה שזה אומר לעסוק בשיווק, איך זה נראה בפועל, איך זה מרגיש ביומיום, מה זה ייתן לי, וכו'. יכול להיות שאחרי תקופה שאני לומד ומתעסק בזה, אני אגלה שזה לא בדיוק כמו שחשבתי, נגיד שזה הרבה יותר קשה, או שזה לוקח יותר זמן – וזה מקשה עליי לשמור על מוטיבציה גבוהה לאורך זמן…
האם זה אומר שצריך לשנות כיוון ולהחליף מקצוע? אולי כן, ואולי לא. לפעמים באמת קורה שבחרנו במשהו שלא מתאים לנו, ונרצה לשנות כיוון לעשות משהו אחר – אבל גם כשאנחנו כן בוחרים בכיוון שמתאים לנו, סביר להניח שנחווה משברים בסגנון שיקשו עלינו לשמור על מוטיבציה להמשיך…
אז איך לשמור על מוטיבציה בפועל?
כדי לשמור על מוטיבציה גבוהה ויציבה (שוב, עם דגש על מוטיבציה פנימית ולאו דווקא על אנרגיה והתלהבות), אנחנו רוצים להבין מה מניע אותנו בחיים – לא רק בהקשר לתחום מסוים, כמו "אני רוצה להיות טייס / רופא / עורך דין / זמר", אלא באמת להבין מה חשוב לנו בחיים, איזה חיים אנחנו רוצים לחיות, ואיזו השפעה אנחנו רוצים לעשות על העולם…
ברגע שנבין את הדברים האלה, ונדע בדיוק לאן אנחנו הולכים (ולמה), יהיה לנו הרבה יותר קל לכוון לשם, ולהבין אם מה שאנחנו עושים אידיאלי או לא.
יותר מזה, נוכל לשלב את המניע שלנו בעשייה היומיומית שלנו כדי לשמור על מוטיבציה, גם אם כרגע אנחנו עושים או לומדים שאנחנו לא בהכרח הכי אוהבים: למשל, אם אנחנו עובדים בעבודה זמנית, אז יכול להיות שזה עוזר לנו לפתח כישורים שיעזרו לנו לקדם את החזון שלנו. ואם נחזור לדוגמה של השיווק, אז גם אם אנחנו לא הכי מתחברים לזה, אנחנו יכולים להשתמש בו בתור כלי כדי להעביר את המסרים שאנחנו רוצים ולקדם את המטרות שבאמת חשובות לנו…
בנוסף, אנחנו רוצים לשלב דברים נוספים בחיים שלנו, כמו תחביבים ותחומי עניין, קורסים והכשרות, או כל דבר אחר שעוזר לנו לגוון ולשבור שגרה – כי לא משנה כמה אנחנו אוהבים לעשות משהו, אם נעשה אותו ורק אותו כל הזמן אז בסופו של דבר גם זה יתחיל להימאס לנו – ולכן אנחנו רוצים לדעת להציב גבולות ולשלב גם דברים נוספים בחיים שלנו.
בקיצור, אנחנו רוצים למצוא לעצמנו חזון לשאוף אליו, כזה שיכוון אותנו באופן כללי בחיים ולאו דווקא בתחום ספיציפי – ככה שזה יאפשר לנו למצוא את הדרך לממש אותו עם כל דבר שאנחנו עושים / לומדים / עובדים בו, ולשמור על מוטיבציה גבוהה לאורך זמן.