אין ספק שכל חייל משוחרר רוצה לקבל עצות שיעזרו לו בחיים, בין אם זה לבחור כיוון לקריירה / לימודים, למצוא עבודה רווחית שמתאמה לו, להחליט מה לעשות עם הטיול בחו"ל, ובאופן כללי להתכונן בצורה הכי טובה לחיים באזרחות…
העניין הוא, שבדרך כלל בתור חיילים משוחררים, אנחנו נוטים לחפש את הדברים האלה בחוץ – כלומר, אנחנו מנסים להיעזר באנשים או בגופים שייתנו לנו עצות לשלב הזה של החיים, בין אם זה מה כדאי ללמוד, מה לעשות עם המענק, אילו זכויות והטבות אנחנו יכולים לממש, וכל דבר שיעזור לנו להבין פחות או יותר "מה עכשיו?".
אין ספק שהדברים האלה חשובים, ושהם יכולים לעזור לכל חייל משוחרר לקדם את החיים שלו – ועדיין, זה לא מה שבאמת יכין אותנו לחיים האמיתיים, הרי אנחנו כל הזמן תלויים בעצות ובהנחיות שנקבל ממישהו אחר…
הדבר שכל חייל משוחרר צריך כדי להצליח
במקום להסתמך על אחרים שיגידו לנו מה לעשות, אנחנו רוצים ללמוד לחשוב ולקבל החלטות בעצמנו, מה שדורש מאיתנו להשקיע בעצמנו ולהמשיך ללמוד ולהתפתח – לכן, אנחנו רוצים לשים דגש על לפתח את התכונות והמיומנויות הנכונות, שיעזרו לנו להשיג את הדברים שאנחנו רוצים.
זאת הסיבה שהחלטתי לרכז לכם במאמר 4 תכונות שכל חייל משוחרר צריך לפתח, כדי להפיק את המקסימום מהאזרחות וליצור לעצמו חיים שהוא אוהב:
1. הערכה עצמית
אד הדברים שמשפר משמעותית את הסיכויים שלנו להצליח בכל דבר, ומאפשר לנו להרגיש טוב עם עצמנו – זה ההערכה העצמית שלנו.
לעומת ביטחון עצמי, שדורש מאיתנו לצבור ניסיון ולהשתפשף בתחום שבו אנחנו רוצים לפתח ביטחון עצמי – הערכה עצמית מאפשרת לנו להרגיש טוב עם עצמנו בלי קשר לכמה אנחנו טובים או גרועים בתחום מסוים, מה יש לנו או אין לנו כרגע, או איפה אנחנו ביחס לאחרים…
ברגע שאנחנו לומדים לפתח הערכה עצמית גבוהה ללא תנאים, זה מאפשר לנו לאהוב את עצמנו כמו שאנחנו וליהנות ממה שיש בהווה, ובמקביל לשאוף להתפתח ולהשתפר כל הזמן.
2. נחישות
בניגוד להתמדה, שדורשת מאיתנו לדבוק במסלול מסוים – הרעיון בנחישות הוא לדבוק במטרה / חזון. כלומר, זה לא משנה כמה "נחשל את עצמנו" וכמה כוח רצון יהיה לנו – אם אין לנו מטרה לקום בשבילה בבוקר, במה בדיוק בדיוק נהיה נחושים?
בדיוק בשביל זה, אנחנו רוצים לאמץ לעצמנו חזון שמלהיב אותנו, גם ברמת החיים האישיים שלנו (כלומר איך אנחנו רוצים לחיות), וגם ברמת ההשפעה שלנו על העולם (כלומר איזה שינוי חיובי אנחנו רוצים לקדם).
אחרי הכל, אין שום סיבה שחייל משוחרר שלא מצא כיוון בחיים ולא יודע מה הוא רוצה יהיה נחוש לעשות משהו, אבל ברגע שאנחנו יודעים לאן אנחנו הולכים, ויש לנו מטרה לשאוף אליה – יהיה לנו הרבה יותר קל (וכיף) לעשות את זה 🙂
3. סבלנות
לא משנה כמה נחושים נהיה – אם לא נאפשר לעצמנו לנוח וליהנות מהדרך, סביר להניח שנשחוק את עצמנו ולא נוכל להמשיך להתקדם בצורה יציבה לאורך זמן… כלומר, הדרך הנכונה לייצר הצלחה לטווח ארוך היא להתקדם בקצב שלנו ובדרך שלנו, ולפעמים זה אומר להאט את הקצב…
זאת הסיבה שאנחנו רוצים לפתח סבלנות. הסברתי על זה בפוסט קצר בקבוצת הפייסבוק שלנו, ובגדול הרעיון הוא שבגלל שהחיים הם מסע, ויש לנו עוד דרך ארוכה לעבור (במיוחד לחייל משוחרר שרק מתחיל את החיים באזרחות) – אנחנו רוצים למצוא את הדרך להתקדם למטרות שלנו וליהנות מהמסע במקביל, ואחרי זה רק נשאר לפתח סבלנות שתעזור לנו להחזיק מעמד גם כשלתוצאות לוקח זמן להגיע 🙂
4. גמישות
העולם משתנה ומתפתח כל הזמן, ויש הרבה אילוצים שצצים בחיים שלנו ואנחנו צריכים להתמודד איתם (לפעמים גם ברמה עולמית כמו הקורונה למשל). אם נישאר מקובעים למסלול, גישה או לצורת חשיבה מסוימת, זה בדרך כלל יגרום לנו להיתקע – ולכן אנחנו רוצים להיות מסוגלים להתגמש ולהתאים את עצמנו לשינויים, כדי שנוכל להפיק מהם את המקסימום.
הרעיון בגמישות הוא למצוא כמה שיותר דרכים לממש את הצרכים שלנו:
ככל שיש לנו יותר דרכים להגשים את עצמנו – ככה נהיה יותר מסופקים.
ככל שיש לנו יותר דרכים ליהנות – ככה נהיה יותר מאושרים.
ככל שיש לנו יותר דרכים ללמוד – ככה נתפתח יותר ונישאר בצמיחה.
למשל, אם הדרך היחידה שלי ליהנות היא לטייל – אז נדפקתי בגלל הקורונה והסגר, כי עכשיו אני לא יכול לצאת לטייל. לעומת זאת, ככל שאני מוצא דרכים נוספות ליהנות, למשל כמו לקרוא ספרים, לשחק במחשב, לראות סרטים, או לדבר עם חברים – זה כבר מאפשר לי ליהנות במגוון דרכים, וגם אם אחת מהם לא מתאפשרת לי בגלל אילוצים כלשהם, יש לי עוד כמה דרכים ליהנות 🙂
אין ספק ש-4 התכונות האלה יעזרו לכל חייל משוחרר ליצור לעצמו חיים טובים יותר ולהפיק את המקסימום מהאזרחות – ולמרות שהתכונות האלה עוזרות לא רק לחיילים משוחררים, עדיף שנשקיע בהם ונפתח אותם כמה שיותר מוקדם, כדי שנהיה מוכנים לאתגרים שמחכים לנו בחוץ 🙂