fbpx
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
bench-accounting-FIM--j1B_Rc-unsplash

3 דגשים לקבלת החלטות חשובות בחיים

קבלת החלטות זה אחד הנושאים החשובים ביותר שמעסיקים חיילים משוחררים אחרי צבא. תחשבו על זה רגע: כל הזמן עד השחרור היינו במסגרות כמו בית ספר וצבא, שבהם אנשים אחרים דאגו לנו וקיבלו את רוב ההחלטות בשבילנו כבר מראש. 
 
נכון, היו החלטות מסוימות שקיבלנו בעצמנו, כמו בחירת מגמות בבית ספר, הדרך שבה אנחנו מתנהלים בתוך התפקיד שלנו בצבא (לפחות ברמה מסוימת), ואולי עוד כמה דברים בסגנון – אבל את המסגרת הכללית כבר קבעו לכולנו מראש, והלכנו במסלול מאוד מסוים שכבר נקבע עבורנו, ולא דרש מאיתנו להתעסק יותר מדי עם קבלת החלטות וחשיבה על העתיד שלנו… 
 
עכשיו, כאנחנו משתחררים מהצבא ויוצאים לאזרחות – פתאום אנחנו אדונים לעצמנו. אנחנו אלו שאחראיים לגורל שלנו, אנחנו אלו שקובעים מה נעשה עכשיו, לאן נלך, במה נעסוק או מה (ואם) נלמד, ועוד הרבה דברים שיש להם השפעה עצומה על העתיד שלנו… 
 
כלומר, אין ספק שבתור חיילים משוחררים, קבלת החלטות זה דבר שפוגש אותנו בצורה הרבה יותר רצינית, ולכן חשוב שנלמד איך לקבל החלטות בעצמנו, כדי שנוכל לקחת את המושכות לידיים שלנו ולא נהיה תלויים באחרים שידאגו לנו… 
 
בדיוק בשביל זה, במאמר הזה אני הולך לשתף אתכם בכמה דגשים חשובים לקבלת החלטות, שיעזרו לנו לקבל החלטות בחיים ממקום שהרבה יותר מתאים לנו, וללכת בכיוונים שבאמת מקדמים אותנו. 
 

הגישה הנכונה לקבלת החלטות בחיים 

לא משנה לפי כמה דגשים נפעל או כמה נתכונן – חשוב לזכור שלא תמיד נוכל לקבל את ההחלטות הנכונות, ושחלק מהמסע שלנו בחיים דורש מאיתנו לקבל גם החלטות שגויות לפעמים. 
 
הרעיון הוא שאם נלך לפי הדגשים האלה, אנחנו נהיה מסופקים גם מההחלטות הפחות טובות שנקבל, ויהיה לנו הרבה יותר קל ללמוד מהטעויות שלנו כדי לכוון את החיים שלנו לאן שאנחנו רוצים. 
 
כלומר, המטרה היא לא לצפות לקבל את ההחלטות הנכונות כל הזמן (כי זה בלתי אפשרי), אלא לשאוף לקבל החלטות מתוך מקום שמאפשר לנו להרגיש שלמים עם ההחלטה בלי קשר לתוצאה שלה. ו-3 הדגשים שנלמד במאמר הזה יאפשרו לנו לעשות את זה בצורה הרבה יותר טובה. 
 
אז בואו נדבר על 3 הדגשים לקבלת החלטות חשובות בחיים: 
 
1. למצוא את הערכים שלנו 
אחד הדברים שיעזור לנו להבין איך לקבל החלטות בחיים, זה לזהות ולהבין מה הערכים שמניעים אותנו. הרעיון הוא להבין מה חשוב לנו, במה אנחנו מאמינים, לאיזה דברים אנחנו יותר מתחברים, על מה אנחנו לא מוכנים להתפשר, וכו'. 
 
אין ספק שלערכים יש חלק חשוב בקבלת החלטות, וכתבתי מאמר שמסביר איך לזהות את הערכים שלנו, ולהתחיל לשלב אותם בחיים שלנו, שאולי יעניין אתכם לקרוא גם אותו בנוסף. 
 
ברגע שאנחנו מבינים מה הערכים שלנו, הרבה יותר קל לנו להבין בשביל מה אנחנו מוכנים לפעול, והאם הדרך שבה אנחנו הולכים משתלבת עם הערכים שלנו או פוגעת בהם – מה שיאפשר לנו לשנות כיוון במידת הצורך… 
 
2. להציב חזון בעל משמעות ולהשאיר חותם 
אנחנו מדברים הרבה על החשיבות של להציב חזון ולהבין לאן אנחנו רוצים להגיע, והסיבה היא שזה באמת עוזר לנו לחסוך התלבטויות בקבלת החלטות, ולהתמקד בדברים שמקדמים אותנו לחזון שלנו
 
עכשיו, אנחנו בדרך כלל מדברים על זה שיש 2 סוגים של חזון: אחד ברמה האישית – כלומר איך אנחנו רוצים לחיות, ואחד ברמה העולמית – כלומר איזה שינוי חיובי אנחנו רוצים לקדם בעולם. 
 
העניין הוא, שבהקשר הזה אנחנו רוצים לשים דגש על הסוג השני – כלומר חזון שממוקד בהשפעה שלנו על העולם, ולא רק בעצמנו. הסיבה לזה, היא שהדבר שבאמת יוצר לנו תשוקה בחיים, זה היכולת שלנו לעשות משהו למען מטרה גדולה יותר מעצמנו – ובזמן שחשוב גם להשקיע בעצמנו וליצור לעצמנו את החיים שאנחנו רוצים, אנחנו רוצים לשלב את זה בצורה שיוצרת השפעה חיובית על החיים של אנשים נוספים, ומוסיף משמעות אמיתית לחיים שלנו יותר מכל סכום כסף או הישג כזה או אחר שנרוויח. 
 
3. החלטות לפי ערכים מול החלטות לפי אינטרס 
ממליץ להקשיב להרצאה קצרה ומעניינת של סיימון סינק בנושא כדי להבין את זה יותר לעומק. בגדול, אלו 2 סוגי ההחלטות:

החלטות לפי ערכים – החלטות שנאמנות לערכים שלנו ומקדמות אותנו לחזון שלנו (כמו שלמדנו בדגשים הקודמים). 
החלטות לפי אינטרס – החלטות מתוך שיקול של אינטרס אישי / חומרי בלבד, למשל כמו ללכת למקום עבודה מסוים בגלל שהשכר גבוה והתנאים טובים, או לעבור לחברת טלפון אחרת בגלל שהם מציעים לנו עסקה משתלמת יותר.
 
עכשיו, זה בסדר גמור לקבל החלטות לפי אינטרס, וחשוב שגם נתייחס לדברים כמו כסף, תנאים, וכל דבר אחר שאנחנו רוצים שמקדם אותנו לחיים טובים יותר. הבעיה מתחילה כשהדברים האלה מתחילים לבוא על חשבון הערכים והחזון שלנו. 
 
למשל, שאנחנו עובדים במקום שאנחנו לא סובלים, אבל נשארים שם רק בגלל שהשכר יותר גבוה. או שאנחנו משווקים מוצר שאנחנו לא מאמינים בו, רק כדי להרוויח יותר כסף. או שאנחנו כותבים פוסט מעליב שפוגע במישהו אחר או בקבוצה של אנשים, רק בשביל לקבל חשיפה ולייקים. ובאופן כללי, כשאנחנו עושים פעולות שסותרות את הערכים שלנו ופוגעות באנשים אחרים, רק בגלל שזה מקדם את האינטרס האישי שלנו. 
 
ברגע שאנחנו מודעים לזה, יהיה לנו יותר קל להימנע מזה, ולוודא שההחלטות שלנו תואמות את הערכים והחזון שלנו 🙂 

קבלת החלטות – לפי אינטרס או לפי ערכים? החלטה שלנו

 
כל עוד נשים לב ל-3 הדגשים האלה ונפעל לפיהם, יהיה לנו הרבה יותר קל לקבל החלטות בחיים שלנו, ולעשות את זה בצורה שתקדם אותנו ותאפשר לנו להרגיש שלמים איתם, גם כשהתוצאות לא לטובתנו… 
 
עכשיו, אשמח לשמוע מכם – אילו דגשים הייתם מוסיפים למאמר?

תשתפו אותי ב..

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

המשך קריאה

אולי יעניין אותך גם...

הצעד מס' 1 להחליט מה לעשות בחיים

בדרך כלל אחרי צבא, אנחנו רוצים להתחיל להחליט מה לעשות בחיים, ולאן אנחנו רוצים להתקדם – יש כאלו שמתחילים כבר בשלב מוקדם יותר, והולכים ללמוד

איך לדעת מה לעשות בחיים?

איך לדעת מה לעשות בחיים? וגם אם כבר חשבנו על מטרה – איך אפשר לוודא שאנחנו לא עושים טעות? מוזמנים לגלות את התשובה במאמר:

תשתפו אותי ב..