בתקופה של היום לא חסר מטרות, יעדים והישגים שאפשר לרדוף אחריהם – כסף, תארים, רכוש, קידום בעבודה, עוקבים ברשתות החברתיות, ועוד הרבה דברים שנחשבים כהצלחות בעיניי החברה…
הרבה פעמים מהניסיון לרדוף אחרי הדברים האלה, קשה לנו לוודא שאנחנו בכיוון הנכון, ולמרות שרובנו מבינים שהדברים האלה זה לא הכל, ושמה שחשוב זה האושר שלנו – זה לא תמיד קל ליישם את זה בפועל, והרבה פעמים אנחנו נותנים לדברים האלה יותר מדי חשיבות, ברמה שזה מוסיף לנו לחץ בחיים ומסיח את דעתנו ממה שחשוב באמת…
בגלל זה, הרבה פעמים אנחנו עשויים לחשוב שהדברים האלה פוגעים בנו, ושהם מונעים מאיתנו ללכת בכיוון הנכון – העניין הוא, שאם נשלב אותם בחיים שלנו בצורה נכונה, נוכל ליהנות משני העולמות, ולא נצטרך לוותר על כסף, הישגיות, או מטרות אחרות כדי לחיות חיים שאנחנו נהנים מהם…
איך להישאר בכיוון הנכון למרות כל הרעשים מסביב
בגלל הדרך שבה החברה מרגילה אותנו לחשוב, הרבה פעמים אנחנו חושבים שהדברים האלה הם חלק חשוב בשביל ההצלחה שלנו – כלומר שהצלחה נמדדת בכמות הכסף שיש לנו בבנק, בבית הכי הגדול, ברכב היוקרתי, בעוקבים ובלייקים ברשתות החברתיות, ובעוד מדדים חיצוניים…
עכשיו, זה בסדר (ואפילו טוב) לרצות להשיג את הדברים האלה – השאלה היא, אם אנחנו רוצים להיות תלויים בהם? אנחנו באמת מוכנים שההצלחה ותחושת האושר והסיפוק שלנו יהיה תלויות במטרות האלה?
יותר מזה, איך אנחנו יודעים שאנחנו באמת רוצים את הדברים האלה, או שאולי זה בגלל שהרגילו אותנו לחשוב שצריך לרצות אותם, ובפועל הם רק מרחיקים אותנו מהדברים שאנחנו רוצים באמת, ומונעים מאיתנו ללכת בכיוון הנכון?
כדי לוודא שאנחנו לא נופלים בזה, אנחנו רוצים לדעת להבדיל בין מטרות לאמצעים.
כלומר, הרבה מהמטרות שהחברה שלנו כל כך מקדשת, הם בעצם אמצעי שעוזר לנו להגיע למטרות שאנחנו באמת רוצים (כסף זאת דוגמה מצוינת לזה). במילים אחרות, הם נועדו לעזור לנו להתקדם למטרה, ולא להפך.
הבעיה מתחילה כשאנחנו מתחילים לקדש אותם על חשבון המטרה האמיתית, ולא רק שזה מבלבל אותנו ומונע להתקדם בכיוון הנכון, זה גם מכניס אותנו ללחצים מיותרים ומונע מאיתנו ליהנות מהדרך…
לצורך העניין, הרבה פעמים אנחנו יכולים להיכנס ללחץ ולקרוע את התחת בשביל להרוויח יותר כסף – אבל כמו שאמרנו, הכסף הוא לא המטרה, אלא רק האמצעי שעוזר לנו להשיג את המטרות האמיתיות שלנו.
בדיוק כמו שהמטרה של מכונית היא לא להתמלא בכמה שיותר דלק, אלא להגיע לאנשהו בעזרת הדלק הזה – ככה המטרה שלנו היא לא להשיג כמה שיותר כסף, אלא להגיע לאנשהו בעזרת הכסף הזה, בין אם זה לחיות את הרמת חיים שאנחנו רוצים, להשקיע בקורסים ולימודים שמעניינים אותנו, או לצאת לחופשות ולטוס למקומות יפים בחו"ל…
בנוסף, אם אנחנו בעלי עסקים/ארגונים, מנהלי קהילות, או יוצרי תוכן – העוקבים ברשתות החברתיות משמשות אותנו בתור אמצעי. הרי המטרה היא לא סתם להשיג עוקבים כדי שהמספר יהיה כמה שיותר גדול, אלא כדי לאפשר ליותר אנשים רלוונטיים להיחשף לתכנים ולפעילות שלנו ברשתות החברתיות, ובכך לייצר השפעה גדולה יותר על העולם.
איך להבדיל בין מטרות לאמצעים
האמת שיש דרך מאוד פשוטה לעשות את זה, והיא לשאול את עצמנו את השאלה: "אם אני אשיג את הדבר הזה, אבל לא אעשה בו שום שימוש מעבר לזה – האם זה עדיין יהיה רלוונטי?"
כלומר, אם אני אשיג כסף, אבל לא אשתמש בו בכלל – האם הוא יהיה רלוונטי? כנראה שלא. הרי לכסף שיושב בבנק או בכיס אין משמעות אם אני לא משתמש בו כדי לקנות שום דבר, נכון?
או אם אני אעשה קורס או תואר, אבל לא אשתמש בו בכלל (והכוונה היא לא רק שלא אעסוק בתחום, אלא שלא אשתמש בתובנות ובכלים שאני צובר שם בכל תחום אחר בחיים שלי) – האם הוא עדיין יהיה רלוונטי? כנראה שלא. אחרי הכל, אנחנו לומדים כדי לשפר את החיים שלנו, להעשיר את הידע/חוויות שלנו, ולהפוך לאנשים מיומנים יותר – אז אם לא נשתמש בידע הזה, לא ייצא מזה כלום, לא?
בקיצור, ברגע שאנחנו מבינים מה אנחנו באמת רוצים להשיג, ומה משמש אותנו בתור אמצעי כדי להגיע לשם – יהיה לנו הרבה יותר קל לנהל את החיים שלנו, ולוודא שאנחנו מתקדמים בכיוון הנכון 🙂