fbpx
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
joel-muniz-Ax9P0LONGAI-unsplash

איך ללמוד מטעויות בצורה נכונה? [3 דגשים פרקטיים]

כולם אומרים שצריך ללמוד מטעויות… ולמען האמת – הם צודקים. העניין הוא, שאף אחד לא מסביר לנו איך ללמוד מטעויות, וזה בדיוק מה אני הולך לדבר עליו במאמר הזה:

למה חשוב ללמוד מטעויות?

מן הסתם שבתור בני אדם תמיד נעשה טעויות: זה יכולות להיות טעויות קטנות כמו ללבוש את החולצה הפוך, או דברים יותר משמעותיים כמו להיכשל במבחן – הנקודה היא שאי אפשר להימנע מזה:

ולמרות שאחת המטרות שלנו היא לעזור לחיילים משוחררים להימנע מטעויות מיותרות – אנחנו יודעים שאי אפשר להימנע מכל הטעויות, וגם אם נצליח להימנע מכמה טעויות קריטיות – עדיין נעשה טעויות משלנו…

במילים אחרות, הדרך היחידה להימנע מטעויות – היא להישאר במקום ולא להתקדם. [ולמען האמת, גם זאת טעות] אז לא, אי אפשר באמת להימנע מטעויות – בטח לא כשאנחנו בעיצומה של עשייה והתנסות – למעשה, זה מסתכם ב-2 גישות עיקריות להתמודד עם טעויות:

1. מושלמות – הרבה אנשים מנסים לעשות הכל מושלם, וזה בדיוק מה שמונע מהם להתקדם: הם ייתקעו שעות על גבי שעות בתכנון כדי לוודא שהם נמנעים מכל טעות אפשרית [כביכול], אבל בפועל זה רק מתיש אותם יותר וכמעט ולא מביא תוצאות, בגלל שהם משקיעים את רוב הזמן בחשיבה ותכנונים ומעט מאוד [אם בכלל] בעשייה בפועל.

2. מצוינות – הגישה הזאת מעודדת עשייה, והאנשים שהולכים בה מעדיפים לטעות, ואפילו רוצים לטעות – כי הם מבינים שככל שהם טועים יותר, הם מקבלים יותר משוב על הפעולות שהם מבצעים, מה שעוזר להם להשתפר בצורה מהירה ומדויקת יותר… בנוסף, הם מבינים שכשאנחנו מנסים משהו חדש – זה הגיוני שלא נהיה טובים בו בהתחלה, ושנעשה הרבה טעויות – העניין הוא שאם לא ננסה לעשות אותו שוב ושוב ונתרגל אותו, לעולם לא נגיע לשלב שבו נהיה טובים באמת…

איך ללמוד מטעויות

בקיצור, אם אנחנו באמת רוצים להתפתח [בין אם מבחינה אישית, כלכלית או מקצועית] ולהיות טובים במה שאנחנו עושים – אנחנו רוצים לעשות הרבה טעויות. וכדי להפיק את המקסימום מהטעויות האלה – אנחנו רוצים לדעת איך ללמוד מטעויות:

העניין הוא שזה לא מספיק רק להבין שצריך ללמוד מטעויות, אלא שממש קריטי שנבין איך ללמוד מהן בצורה נכונה.

למה חשוב לדעת איך ללמוד מטעויות?

בדיוק כמו שאפשר ללמוד דברים טובים מטעויות – אפשר ללמוד מהם דברים רעים:

לצורך העניין, נגיד שקיבלתי 20 במתמטיקה – אני יכול ללמוד מהטעויות שעשיתי במבחן ולהבין איפה אני יותר חלש ולתרגל את זה יותר, או להבין שלהבא אני צריך להתכונן יותר למבחן, או אולי להתכונן בצורה אחרת כי הצורה שבה התכוננתי הפעם לא ממש עזרה לי…

מצד שני, אני יכול להבין שאני גרוע במתמטיקה.
הנה, גם פה נכשלתי, ולמדתי מזה – אבל למדתי מזה משהו רע, כזה שרק יפגע בי במקום לעזור לי, ויגרום לי לוותר במקום לשפר ולנסות שוב…

במילים אחרות, חשוב לדעת איך ללמוד מטעויות כדי לוודא שאתה לומד מהן דברים שמקדמים אותך, ולא דברים שפוגעים בך, בין אם זה רגשית, מנטלית או אפילו פיזית [נגיד בספורט, ריקוד וכאלה]

זאת אחת הסיבות שכדאי להיעזר במישהו שמומחה בתחום שבו אתה רוצה להצליח, כדי שיוודא שאתה לומד את השיעורים הנכונים מהטעויות שלך, ושאתה לא סוטה מהמסלול…

איך ללמוד מטעויות בצורה נכונה?

עד עכשיו הסברתי למה חשוב לדעת איך ללמוד מטעויות בצורה נכונה – עכשיו, אני רוצה לדבר על 3 דגשים פרקטיים שיעזרו לך לעשות את זה בפועל:

1. ספציפיות – כשאתה לומד מטעויות, אתה רוצה להבין בדיוק איפה הטעות ומה הייתה הבעיה במה שעשית: הבעיה של הרבה אנשים היא שהם מדברים וחושבים במונחים כלליים כמו "הייתי גרוע" או "אין לי ביטחון עצמי", ומעבר לזה שאפשר לפרש אותם בהרבה דרכים שונות – אין באמת עם מה לעבוד כש"אני גרוע" או כש"אין לי ביטחון עצמי", ואני לא מבין בדיוק מה זה אומר, או מה אני יכול לעשות כדי לשפר את זה…

ברגע שאנחנו מבין בצורה ספציפית מה הייתה הבעיה, נגיד "לא דיברתי מספיק חזק ובלעתי קצת מילים כשסיפרתי על התפקיד שלי" – אני יודע בדיוק על מה לעבוד, ומה אני צריך לשפר.

2. בידוד משתנים – אחד הטעויות שאנחנו עושים כשאנחנו רוצים לשפר דברים, זה לשנות המון דברים בבת אחת: מעבר לזה שזה יוצר בלגן – אנחנו לא באמת נדע להגיד מה גרם לשינוי… הרעיון הוא לשנות דבר אחד בכל פעם:

אם זה עזר – אנחנו יודעים בדיוק מה שיפר את המצב, ויכולים לשמר אותו. אם זה הזיק – אנחנו יודעים בדיוק מה גרם לזה, ויכולים להחזיר את המצב לקדמותו, ולהימנע מזה להבא. ואם זה לא השפיע – כנראה שזה לא כזה משנה, ואין סיבה להתעסק עם זה יותר מדי…

3. האם זה משרת אותי – כמו שציינתי קודם, אפשר ללמוד שיעורים מדהימים מטעויות, אך באותה מידה אפשר ללמוד גם שיעורים איומים: לרוב מדובר באמונות מגבילות כמו "אני גרוע", "זה לא בשבילי", "אני צריך לוותר" ועוד מלא…

כדי לסנן [לפחות כמה שאפשר] את השיעורים הרעים ולהישאר רק עם השיעורים הטובים – אנחנו רוצים לשאול את עצמנו בנוגע לכל דבר שלמדנו או מסקנה שהגענו אליה בעקבות טעות שעשינו: "האם זה משרת אותי?" אם כן – מעולה! לך על זה 🙂 אבל אם לא? אולי כדאי להטיל בזה ספק, ולחקור את זה יותר לעומק [מומלץ להיעזר ב-2 הדגשים הקודמים בשביל זה] כדי למצוא את הדברים שכן יקדמו אותנו, וכן נוכל לשפר אותם…

אין ספק שחשוב לדעת איך ללמוד מטעויות בצורה נכונה, ואני מקווה ש-3 הדגשים האלו יעזרו לך לעשות את זה טוב יותר [אשמח לשמוע גם ממך אם יש לך דגשים משלך]

בכל מקרה, אני מקווה שנהנית וקיבלת ערך מהמאמר, ושזה יעזור לך להפיק את המקסימום מהטעויות שתעשה בדרך להצלחה 🙂

תשתפו אותי ב..

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

המשך קריאה

אולי יעניין אותך גם...

איך ללמוד מטעויות ולשחרר את העבר ב-4 צעדים

במקום ללמוד מטעויות שעשינו, רובנו מתרגלים לחיות אותם שוב ושוב בראש – בעזרת 4 צעדים פשוטים, נוכל לשחרר את העבר ולהפסיק להאשים את עצמנו במה שקרה, וגם ללמוד מזה ולהמשיך הלאה בקלילות:

תשתפו אותי ב..